S kokou to jde lépe

Přidáno: 16.2.2006 | Datum akce: 12.2.2006
Autor: Vladimír Linhart | Martin Linhart
Fotografie: Vladimír Linhart | Martin Linhart
Štítky: 2006 | Bolívie | Jižní Amerika
Náhled tisku

Vladimír tančící s místním pejskem ve městečku Alota, Bolívie, 7. února 2006 Malý keřík oplývající záplavou asi 3cm velkých lístků a plodící 3-4 krát do roka je významnou místní rostlinou. Koku si můžete koupit na tržišti ve velkých pytlících nebo si objednat čaj v restauraci. Ano, je to ta koka, ze které se vyrábí kokain a dříve byla i součástí oblíbeného nápoje Coca Cola.

Krátce z incké mytologie

V incké mytologii najdeme několik bohyň, nejznámější z nich je Pachamama (čti pačamama), bohyně země. Další neméně zajímavou a významnou je i "Mama Koka" (v kečuánském originálu - Kuka Mama či Mama Kuka), bohyně zdraví, radosti a potěšení či lásky. Mama Koka byla velmi promiskuitní ženou, která byla rozťata vedví svými milenci. Z jejího těla poté vzrostla první rostlinka koky, jejíž lístky směli žvýkat pouze muži, kteří přivedli ženu k orgasmu.

Koka jako gringova berlička

Gringům pomáhá při aklimatizaci na zdejší nadmořskou výšku, neboť jedním z účinků je větší schopnost přenosu kyslíku v krvi. V předkolumbijské době to byla pouze výsada vládců. Ovšem po té, co Španělé zjistili, že domorodci mohou s její pomocí pracovat mnohem déle a bez přestávek na jídlo, potlačuje totiž pocit hladu, začala být koka podávána dělníkům v dolech. K docílení celkového povzbuzení organizmu je možné koku žvýkat nebo pít čaj (Mate de Coca).

Hora s kaktusy poblíž Uyuni, Bolívie, 8. února 2006 V muzeu koky byl popisován experiment, kdy si opice pomocí tzv. pleasure button (tlačítko slasti) mohly samy podat dávku kokainu. Po té co se naučily, jak zařízení funguje, byly schopny zmáčknout tlačítko až 4000 krát za hodinu! Nakonec umíraly, protože zapomněly na základní potřeby jídla a pití.

My jsme koku poprvé okusili v podobě čaje před výstupem na Licancabur. Nepozorovali jsme prakticky žádné účinky. Vladimír žvýká během výstupu, jelikož chce věřit a nevadí mu pachuť. Martin nežvýká, jelikož je mu po ní blbě. Při posledním výstupu na Huayanu Potosí pomohla s bolestmi břicha.

Převážná většina místních obyvatel, zejména indiánského původu, si koku pravidelně dopřává asi takovým způsobem, jako u nás lidé kávu.

Napište nám
| | info@cumbres.cz
Sponzoři expedice 2006
www.tilak.cz

www.yate.cz

Reklama
© Las Cumbres (2005 — 2024)